| B'A'oB'C' | 8*24 + 4*2 | |||
cos∡(B'A';B'C') = | = | |||
| |B'A'||B'C'| | (√82+42)(√242+22) |
Powinowactwo prostokątne o osi l i skali k≠0
to przekształcenie, w którym obrazem punktu A jest A' taki, że
wektor MA'=k* wektor MA
M−rzut prostokątny Punktu A na oś l.
A(2;1) M(3,1) k=4 , A'(x';y')
wektor MA'=[x'−3;y'−1]
k*wektor MA=4*[−1;0]=[−4;0]
x'−3=−4 i y'−1=0 z równości wektorów.
stąd x'=−1, y'=1, czyli A'=(−1,1) podobny sposób znajdź punkty B' i C'.
Znajdź długości boków trójkąta A'B'C' i wykorzystaj twierdzenie cosinusów.