Rozwiaz rownanie trygonometryczne:
Zenoon z Doliny: Rozwiaz rownanie trygonometryczne:
sin2 2x + sin2 4x = 3/2
2 lis 23:18
ICSP: ja bym podstawienie dowalił
2 lis 23:19
Zenoon z Doliny: ale jak synu bo nie wiem? xD
2 lis 23:19
Zenoon z Doliny: ogolnie probowalem wszystko rozpisywac ale wyszly mi takie wyniki że szok
2 lis 23:20
Zenoon z Doliny: Musi byc jakis sposob rozwiazania tego szybciej ... tylko co z tymi kwadratami.
Można zapisać to tak : sin2x * sin2x + sin4x * sin4x = 3/2
ewentualnie sin4x rozpisac sin(2x + 2x) i ze wzoru ale i tak nic nie wychodzi zbytnio
2 lis 23:21
Bogdan:
sin2α = 2sinαcosα ⇒ sin4α = 2sin2αcos2α
cos
2α = 1 − sin
2α
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 3 | | 3 | |
sin22x + sin24x = |
| ⇒ sin22x + 4sin2xcos2x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
sin22x + 4sin2x(1 − sin2x) = |
| |
| | 2 | |
2 lis 23:27
Zenoon z Doliny: pomoze ktos? może być nawet wskazówka
2 lis 23:27
Zenoon z Doliny: dzięki

fakt masz racje. zle to rozpisalem
2 lis 23:29
Zenoon z Doliny: Dziękuje
2 lis 23:29
Bogdan:
| | 3 | | 3 | |
Poprawka: sin22x + sin24x = |
| ⇒ sin22x + 4sin22xcos22x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
sin22x + 4sin22x(1 − sin22x) = |
| |
| | 2 | |
2 lis 23:30
Zenoon z Doliny: wiem spoko zauwazylem ze tam byl bledzik

ale wiem o co kaman , jeszcze raz dzieki
2 lis 23:31