Liczba mieszana zapisana przez pomyłkę jak iloczyn
Marek: Jak obliczyć coś z tego równania?
m + n2021 = m * n2021
Chodzi o to, że uczeń policzył liczbę mieszaną m n2021 jako iloczyn m * n2021.
Pytanie brzmi, czy istnieją takie m i n, żeby otrzymał dobry wynik i jakie to liczby.
Z góry dzięki za rozwiązanie.
2 lis 22:39
Marek: Bump.
2 lis 23:22
Marek: Podbijam.
3 lis 16:15
Basia:
czyli musi być
2021m+n = m*n
n − mn = − 2021m
mn − n = 2021m
n(m−1) = 2021m
m = 2022 i n = 2022 spełniają ten warunek
3 lis 16:25
Marek: Dzięki.
3 lis 21:36