Pole jednej ściany czworościanu foremnego jest równe 72 pierwiastki z 3 cm kwadratowych. Oblicz obj.
Marek: Pole jednej ściany czworościanu foremnego jest równe 72 pierwiastki z 3 cm kwadratowych.
Oblicz objętość.
x-bok trójkąta
h-wysokość trójkąta
h2+(1/2 * x)2=x2
h2=(3/4)*x2
h=x√3/2
x*x√3/2*1/2=72√3
x2*√3/4=72*√3
x2=72√3*4
x2=288
x=√288
V=1/3 Pp*H
H=x*√2/3
H=√288*√2/3=√192
V=1/3*72√3*√192=24*√576=24*24=576
15 mar 12:35
Marek:
15 mar 12:36
Bogdan:
Odpowiadam
15 mar 13:32
Bogdan:
Wynik masz dobry. Pokażę oczekiwany przez zadających to zadanie sposób jego
rozwiązania.
Czworościan foremny ma 4 ściany, ktore są trójkatami równobocznymi. Jest to ostrosłup
prawidłowy o wysokości H. Podstawa ostrosłupa i wszystkie ściany boczne są trójkątami
równobocznymi o boku długości a (u Ciebie x).
Spodek wysokości H jest punktem S pokrywającym się ze środkiem okręgu opisanego
na trójkącie równobocznym, środkiem okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Przypominam wzory dotyczące trójkąta równobocznego o boku a:
długość wysokości h = (1/2)a√3
długość promienia okręgu opisanego R = (1/3)a√3
pole powierzchni P = (1/4)a2√3
72√3 = (1/4)a2√3 => a2 = 288 i a > 0 =>. a = 12√2
R = (1/3) * 12√2 * √3 = 4√6 => R2 = 16*6 = 96
H obliczamy z trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych: H, R i przeciwprostokątnej a.
H = √a2 - R2 = √a2 - (3/9)a2 = (1/3)a√6
H = (1/3) * 12√2 * √6 = 8{3}
Objętość czworościanu V = (1/3)*(1/4)a2√3 * H, a = 12√2, H = 8√3
Wstawiamy wyznaczone wartości a oraz H do wzoru na V.
15 mar 14:14
martaa:

Oblicz Pc i V czworościanu foremnego o wysokości równej 4√3cm.
20 paź 19:18
makapaka..: jak to obliczyć ? V = 1/3 4 * 2 pierwiastki z 3 ?
19 sty 19:16