matematykaszkolna.pl
. Limbo: mam pytanie do zadania http://www.zadania.info/606251 dlaczego [a]∊[0,1)? skąd bierze się akurat taki przedział?
2 lis 22:31
ktos: hmm ,wg mnie bo a=1 w f(x), liczby całkowite to liczby naturalne dodatnie czyli większe od 0, [a] ma być liczbą całkowitą większa od a, stad ten przedział
2 lis 22:40
ktos: Jednak nie, pomyłka
2 lis 22:41
Aga: Aby znaleźć miejsca zerowe funkcji trzeba wzór przyrównać do zera, , Całość z 0 = 0 , ale całość z liczb z przedziału <0;1) też równa się zero.
3 lis 12:49
Limbo: "ktoś" nie skumałeś w ogóle o co chodzi w tym zadaniu emotka Mi tylko chodziło o przedział resztę wiem o co biega dlaczego np od (−1;0> nie spełnia?. Ale chyba już chyba skumałem,czyli chodzi tylko o to że funkcja tylko dla tego przedziału osiąga wartość zero, przedział <0,1) bo funkcja przyporządkowuje jak w treści zadania liczby całkowite ale nie większe od a. Ale co z przedziałem (−1,0>? Bo to byłby teoretycznie drugi przypadek gdzie mogło by się wydawać że też wyjdzie 0 , ale jak dobrze myśle dla (−1,0> nie może być spełniona definicja tej funkcji bo cecha funkcji ( czyli [..] ) bo przyporządkowuje wartości całkowite nie większe od a np mam f[(x)]=[−0,75]=−1 więc nie osiągnie zera dla tego przedziału czyli jak mam np f[(x)]=[0,75 ] ⇔f(x)=0 dla przedziału <0;1) dowolna liczba spełnia i tylko o to chodziło ale już sam na to wpadłem
3 lis 18:26
Basia: [z czegoś] = 0 ⇔ coś ∊<0; 1) [−0,5] = −1 a nie 0 bo −1<−0,5 a 0 nie
3 lis 18:34
Basia: obrazowo: [x] = x jeżeli x jest całkowita jeżeli x nie jest całkowita ⇒ [x] to największa liczba całkowita leżąca na osi "z lewej strony x"
3 lis 18:36