Nierówności.
ana01: Rozwiąż nierówność: 22x−3 <1
2 lis 22:20
ktos:

2
2x−3 < 2
0
2x−3<0
2x<3
x<1,5
x∊(−≈, 1,5)
2 lis 22:27
ktos: obrazek u góry jest jako rozwiazanie bo kazda nierównosć trzeba narysować
2 lis 22:27
ana01: Skąd się wzięło to pierwsze działanie? To po lewej i prawej? Skąd to przekształcenie?
2 lis 22:50
hej: 20=1
2 lis 23:01
ana01: No ale po co to zamieniać? I skąd to 0 w drugiej lini po prawej stronie?
2 lis 23:32
takitam: wykładnik potegi. Jak podstawy masz takie same, to mozesz je opuscic i liczyc tylko wykladniki.
Po lewej masz dwa do potegi~~, a po prawej dwa do potegi 0.
3 lis 02:22
Basia:
22x−3 < 1
1= 20 bo trzeba zapisać w postaci potęg o tej samej podstawie
22x−3 < 20
2x − 3 < 0
bo funkcja f(x) = 2x jest rosnąca
3 lis 18:12
ana01: Jest rosnąca bo liczba przy x jest dodatnia, tak?
3 lis 18:41
ana01: I dlaczego na osi przedział jest zaznaczony w stronę minus nieskończoności, a nie w drugą?
3 lis 18:45
Basia:
jest rosnąca bo podstawa a=2 jest większa od 1
2x < 3
x < 32
x < 1,5
narysuj oś i szukaj liczb mniejszych od 1,5
gdzie będą ? po prawej czy po lewej ?
3 lis 18:48
ana01: Ah, dzięki, już wiem
3 lis 18:54
ewa / prosze o pomoc: 1.Rozwiąż nierówność
−6x2+5x−1>0
2. Rozłóż na czynniki stopnia możliwie najniższego wielomian W(x)= x6−3x4+3x2−1
18 gru 15:20