rozwiąż (pilne)
help :(: Rozwiąż : x4-6x3+4x2-24x=0
15 mar 12:05
abc: x
3(x-6)+4x(x-6)=0
x
3+4x(x-6)=0
x(x
2+4)(x-6)=0
Pierwiastki: 0 ; -
√4 ; 6
Chyba dobrze, jeśli źle to mnie poprawcie.
15 mar 12:26
Bogdan:
Jeszcze raz:
x4 - 6x3 + 4x2 - 24x = 0 wyłączamy x przed nawias
x(x3 - 6x2 + 4x - 24) = 0 jest pierwsze rozwiązanie: x1 = 0
x3 - 6x2 + 4x - 24 = 0 grupujemy wyrażenie w nawiasie i wyłączamy wspólne
czynniki przed nawiasy
x2(x - 6) + 4(x - 6) = 0 wyłączamy wspólny czynnik x-6 przed nawias
(x - 6)(x2 + 4) = 0 wyrażenie x2 + 4 nie jest rozkladalne w zbiorze R
x- 6 = 0 => x2 = 6
Odp.: Są dwa rozwiązania: x1 = 0, x2 = 6.
15 mar 14:31