dziadek jest dwa razy starszy od wnuczka.
babcia: Dziadek jest dwa razy starszy od wnuczka. Kiedy suma ich wieku przekroczy 90 lat?
2 lis 21:42
Tomek.Noah: y−wiek dziadka
x−wiek wnuczka
y=2x
y+x>90
3x>90
x>30
suma ich wieku przekroczy 90 lat jesli wiem wnuczka przekroczy 30 lat
2 lis 21:45
ktos: x − dziadek
y − wnuczek
x=2y
x+y=90
2y+y=90
3y=90
y=30
Jeśli dziadek będzie miał 60 lat a wnuczek 30 wówczas suma ich wieku bedzie równa 90
Przekroczą jeśli dziadek będzie miał 61 lat lub wnuczek 31.
Tak mi się wydaje

nie wiem czy dobrze
2 lis 21:48
kasien94: x − wiek dziadka
y wiek wnuczka
x = 2y
Rozwiązujesz układ równań:
x−2y = 0
x+2y = 90/*2
dodajesz stronami i wychodzi że x = 60, y= 30
Suma wieku przekroczy 90 lat po 31 latach, wowczas 31 + 61 = 92 lat
2 lis 21:52
b.: dziwne te Wasze rozwiązania
np. wnuczek ma 22 lata, a dziadek 44 lata (teoretycznie mozliwe) − suma przekroczy 90 lat za 18
lat;
ale np. wnuczek ma 30 lat, a dziadek 60 −− suma przekroczy 90 lat za rok
3 lis 00:20