oblicz ostrosłup (pilnne)
help :(: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy równej 8 cm, ściany boczne są
trójkątami równobocznymi. Oblicz objętość , pole powierzchni całkowitej , kąt
nachylenia
ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
15 mar 12:04
tim: Mam wrażenie, że wszystkie boki mają 8cm.
H2 + 1/2 przekątnej podstawy 2 = bok2
H2 + (4√2)2 = 82
H2 + 32 = 64
H2 = 32
H = 4√2
v = 1/3 Pp * H
V = 1/3 * 64 * 4√2
V = 21 1/3 * 4P{2}?
Kąt nachylenia wychodz 45O. Bo H i pół krawędzi są równe.
15 mar 22:12
tim: Kto sprawdzi?
15 mar 22:12
Mariusz: tak masz racje kąt wynosi 45 stopni i reszta też jest dobrze policzona
15 mar 23:55
tim: Ooo..

Nie spodziewałem się ^^
16 mar 14:07