///
łukasz: oblicz granice funkcji
| | 1 | |
lim |
| − 12 i to wszystko przez x+1 jak to zrobić , prosze o rozwiązanie
|
| | x+3 | |
x→ −1
2 lis 21:16
MrPytanie: jak zapiszesz prawidlowo to postaram sie pomoc
2 lis 21:27
łukasz: x→−1
teraz dobrze
2 lis 21:40
MrPytanie: podstaw za x −1 i masz
2 lis 21:43
łukasz: no własnie nie bardzo
2 lis 21:44
2 lis 21:48
Tomek.Noah: zacznijmy od licznika ( s mianowniku mam x+1)
rozszerzam licznik i mianownik przez 2x+6 imamy
| x+5 | | x+5 | |
| = |
| korzystam z reguly d'Hospitala czy cos takeigo i mamy |
| (x+1)(2x+6) | | 2x2+8x+6 | |
| 1 | | 1 | |
| liczac granice w punkcie x=−1 wynosi ona |
| |
| 4x+8 | | 2 | |
2 lis 21:51
łukasz: ja mam całkiem innaczej zrobione
2 lis 21:55
łukasz: ja mam podane że ma wyjść −14
2 lis 21:57
Grześ: minusa zgubiliście.. ech:
| 1 | | 1 | | −x−1 | |
| − |
| = |
| rozszerzam przez 2x+6 i mam: |
| x+3 | | 2 | | 2x+6 | |
| −x−1 | | −(x+1) | | −1 | |
| = |
| = |
| , podstawiasz sobie: |
| (x+1)(2x+6) | | (x+1)(2x+6) | | 2x+6 | |
| | −1 | |
lim x→−1 |
| = −1/4  |
| | 2x+6 | |
2 lis 22:31