matma, wielomiany
kasien94: Hej

Nie wiem jak rozwiązać te 4 równania, pomóżcie bo mam wodę w mózgu...
a. x3−5x−4=0( przy tym przykładzie wskazówka: zapisz −5x jako −x−4x)
b. x3−3x+2=0
c. x4−7x2+6x=0
d. x3+3x2+2x=0
2 lis 20:47
Eta:
x3−x −4x −4=0 i grupując wyłączamy wspólny czynnik przed nawias
x(x2−1) −4(x+1)=0
x(x−1)(x+1) −4(x+1)=0
(x+1)[x(x−1)−4] =0
(x+1)(x2−x−4)=0
x= −1 v Δ=... itd.....
b) podobnie −3x= −x −2x
c) x( x3−7x+6) =0 −7x= −x−6x
x=0 v x3−x−6x+6=0
d) x( x2+3x+2)=0
x=0 v Δ=....
2 lis 20:55
kasien94: dziękuję
2 lis 20:57
Eta:
2 lis 20:57
kasien94: czy dobrze rozwiązałam b?
x3−3x+2=0
x3−x−2x+2=0
x(x2−1)−2(x−1)=0
x(x−1)(x+1)−2(x−1)=0
(x−1)[x(x+1)−2}=0
(x−1)(x2+x−2)=0
x−1=0, x = 1
Δ=9, pierwiastek z Δ = 3, x1 =−2 x2 = 1 ?
2 lis 21:20