zadanie
Paula: Proszę o pomoc

co 2 sekundy spada kropla wody przez 2 tygodnie.jesli kropla wody ma srednice 2mmmm to ile
litrow wody wycieknie?
2 lis 20:23
Cwaniak:
Może coś w tym stylu
7*12*30*30=75600*2=151200
2 lis 20:32
taequx: (2*7*24*60*60)/2 * 2 π 22 = 4 π * 1 209 600.
Zakładając, że kropla jest kulą.
2 lis 20:49
Paula: to wkoncu ktora jest dobra odp
2 lis 20:50
Paula: a skad wziales 2π22
v = 43 πr2
wyszło mi ze spadło 604800 kropli ale jak wyliczyc ile wody wycieklo?
2 lis 20:53
bemekw: 1 l = 1 dm
3
więc 1 mm
3 = 10
−6 litra
| | 4 | |
Średnica kropli to 2 mm, wiec jej objętość to |
| * π * 23. |
| | 3 | |
Wynik pomnóż przez liczbę kropel, a następnie zamień na litry.
2 lis 21:01
Paula: wyszło mi 2.5321 litra
2 lis 21:04
dero2005:
r = 1 mm = 0,01 dm
V
k =
43πr
3 =
43π*0,000001 dm
3 [litra]
| | 14dni*24h*360s | |
n = |
| = 604 800 kropli
|
| | 2 | |
V = V
k*n =
43π*0,000 001*604 800 = 2,532 dm
3 [litra]
w poście 21:01 jest błąd d = 2 mm r = 1 mm
3 lis 07:47