pierwiastek z pierwiastka i wzor skroconego mnożenia
ania91: hej mam na pierwszy rzut oka banalne zadanie. Jednak nie wiem od czego si,e do niego
zabrac... Prosze o pomoc....
({p2-{p3}}-{p2+{p3}})2
15 mar 12:00
tim: Napisz jeszcze raz, gdyż najpierw p { coś }.
15 mar 12:06
ania91: (√2-√3-√2+√3)2
15 mar 12:30
tim: no to tak:
masz a: √2-√3
b: √2+√3
Wzór skróconego mnożenia to: a2 + 2ab + b2
Podstaw pod a √2-√3.
pod b √2+√3
2 * a * b = 2 * √2-√3√2+√3 można to zapisać jako
2 * [(2-√3) * (2+√3)]1/2 = 2 * (...)1/2
Oblicz ... oraz a2 i b2. Czekam na odpowiedź.
15 mar 12:42
ania91: z 2ab wyszło mi 2. mam problem z pomnożeniem √2-√3*√2-√3 , muszę pomnożyc 2 przez
2 i przez √3?
15 mar 12:55
tim: (
√2- √3)
2 ? Pozbywasz się większego pierwiastka.
2ab jest 2

.
Pamiętaj, że wzór skróconego mnożenia jest z minusem:
a
2 - 2ab + b
2.
15 mar 13:03
ania91: (√2-√3)2-2+(√2+√3)2=2-√3-2+2+√3=2
15 mar 13:08
tim: Świetnie

.
Tak ogólnie to:
Pozbywając się pierwiastka należy pamiętać, że
(
√2- √3)
2
|2 -
√3| = 2 -
√3 gdyż jej dodatnie
15 mar 13:12
ania91: serdeczne dzięki

nie dałabym sobie pewnie bez Ciebie rady

pozdrawiam i życzę
udanego popołudnia
15 mar 13:19
aga: 4(x−1)(x+1)−(2x−1)>3
13 lis 17:37