matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f. wykładnicza
xxx:
a) 2
x
+ 2
x
−
1
+ 2
x
+
1
= 14
2 lis 19:39
kylo1303:
Mozna rozwiazywac na 2 sposoby: 1) wylaczam przed nawias 2
x−1
: 2
x−1
*(1+2+4)=14 2
x−1
*7=14 2
x−1
=2 x−1=1 x=2 2) podstawienie 2
x−1
=t t+2t+4t=14 t=2 I na to samo wyjdzie
2 lis 19:48