Rachunek prawdopodobieństwa, POMOCY
Natalia: Od domu wczasowego do podnóża góry prowadzą 3 trasy autokarowe, a od podnóża góry na szczyt
wiodą 4 szlaki turystyczne. Oblicz, ile różnych tras może zaplanować organizator wycieczki,
jeżeli ze względów poznawczych droga powrotna będzie przebiegać:
a) innym szlakiem turystycznym i tą samą trasą autokarową;
b) innym szlakiem turystycznym i inną trasą autokarową.
w a powinno wyjść 36, a w b 72. Proszę mi pomóc , bo za każdym razem jak liczę to mi nie
wychodzi..
2 lis 19:31
kate09: a)3*4=12 i 12*3=36 bo ta sama trasa autokarowa
2 lis 19:36
Aga: a)do góry Wybieramy jedną trasę autokarową spośród 3 i 1 szlak spośród 4'
w dół wybieramy 1 szlak spośród 3, bo nie możemy wracać tym co wychodziliśmy w górę i
i tą samą trasą zjeżdżamy , czyli mam tylko jeden wybór.
Ostatecznie odp. 3*4*3*1=36
B) do góry do wyboru 3 trasy autokarowe i 4 szlaki
a dół 2 trasy i 3 szlaki, bo nie możemy wracać
tą samą drogą.
Odp.3*4*2*3=72.
3 lis 00:13