Wyznasz sumę, różnicę, iloczyn i iloraz liczb x i y. Wynik podaj w postaci a+bp{
kasia: Wyznasz sumę, różnicę, iloczyn i iloraz liczb x i y. Wynik podaj w postaci a+b√c
a) x= 2+3√2 y= 7−2√2
b) x= −2+3√3 y= 6−2√3
c) x= 4√7 y= −1−2√7
proszę o szybą odpowiedź!
2 lis 19:31
Bogdan:
x + y = ...
x − y = ...
x * y = ...
Teraz Twoja
Kasiu kolej, pokaż swoje obliczenia.
2 lis 19:35
kasia: a) x + y = 9+1
√2 ?
x−y = 5−1
√2 ?
x*y= 26−25
√2 ?
na razie mam tyle, ale co do pierwiastkow to jestem mega tepa i pewno źle
2 lis 19:40
Bogdan:
jeszcze raz:
x − y = (2 + 3√2) − (7 − 2√2) = ...
x * y = (2 + 3√2) * (7 − 2√2) = ...
2 lis 19:44
kasia: x−y = −5+5
√2?
x*y = 2−17
√2 ?
xy = tego kompletnie nie wiem
2 lis 19:53
Bogdan:
Jeszcze raz x*y = ...
| x | | 2 + 3√2 | |
| = |
| = .... usuń niewymierność z mianownika |
| y | | 7 − 2√2 | |
2 lis 19:57
kasia: x*y= 2+17
√2 , moja umiejętność zamiany znaków
xy =
7+2√27+2√2?
2 lis 20:04