rówania i nierówności z wartością bezwzględną
olywka: prosze o rozwiązanie − rówania i nierówności z wartością bezwzględną
a) | |2x+1| +2 | = 4
b) | |x+3| −4 | > 2
2 lis 19:27
Cwaniak:
2x+1+2=4
2x+3=4/−3
2x=1/2
x=1/2
x+3+4>2
x+7>2/−7
x>−5
2 lis 20:01
kylo1303: Cwaniak− to nie jest dobre rozwiazanie, musisz sobie rozlozyc na przypadki (zrobie pierwszy):
a) | |2x+1| +2 | = 4
|2x+1|+2=4 v |2x+1|+2=−4
|2x+1|=2 v |2x+1|=−6 (wart. bezw. nie moze byc ujemna, wiec tutaj nie ma rozw.)
2x+1=2 v 2x+1=−2
x=1/2 v x=−3/2
Drugi w podobny sposob.
2 lis 20:08
kylo1303: b) | |x+3| −4 | > 2
|x+3|−4>2 v |x+3| −4<−2
|x+3|>6 v |x+3|<2
(x>3 v x<−9) v ( x<−1 i x>−5)
(rozrysuj sobie na osi)
2 lis 20:11