funkcja kwadratowa
ag: Zadanie z funkcji kwadratowej.
http://oi42.tinypic.com/vq5zj4.jpg
zadanie nr 16.
Próbuję rozwiązać, ale już w punkcie a mam problem, wg ksiazki miejsca zerowe to −2 i 4, ale
miejsca zerowe to x, wiec tylko 4 jest na osi x, wiec o co chodzi?, jak obliczyć pozostałe?
2 lis 19:16
ag: ref
2 lis 19:23
ag: ref
2 lis 19:35
Bogdan:
Widać, że x
w = 1 i x
2 = 4
| | x1 + x2 | |
xw = |
| , stąd x1 = ... |
| | 2 | |
2 lis 19:40
ag: Ja zrobiłem coś takiego:
x1=?
x2=4
wz. f kwadratowej:
f(x)=ax2
A(0,−2)
wiec przesunięcie:
f(x)=ax2−2
czyli x1=−2
sprawdzi się taki zapis w innych zadaniach, czy trzeba xw liczyc z tego co podał bogdan?
2 lis 19:49