h
h: W pewnej liczbie dwucyfrowej różnica cyfr dziesiątek i cyfr jedności jest równa 5. Jeżeli
przestawimy cyfry tej liczby, to otrzymana liczna będzie stanowić 3/8 liczby
poprzedniej. Znajdź tę liczbę.
15 mar 11:45
tim: x - cyfra dziesiątek
y - cyfra jedności
Ich suma wynosi 5. Potrafisz to zapisać.
Mamy na początku jakąś liczbę dwucyfrową:
10x (dziesiątki)
y (jedności) ← 10x + y
Gdy zamienimy cyfry dziesiątek i jedności ← 10y + x
to otrzymana liczba będzie stanowiła 3/8 tamtej ← 3/8 (10x+y)
Spróbuj zapisać układ równań.
15 mar 11:51
h: nie ich suma tylko ich róznica
15 mar 11:54
tim: No tak, różnica.. Spróbuj zapisać.
15 mar 11:55
h: x-y=5
10y-x=3/8(10x-y)
15 mar 11:56
tim: A czemu: 10y-x i 10x-y, skoro liczba dwucyfrowa to są dziesiątki i jedności?
15 mar 11:59
h: bo to są liczby po przestawieniu. tak mi się zdaje.
15 mar 12:01
h: to ten zapis ma być bez tych 10 ?
15 mar 12:02
tim: No dobrze, że po przestawieniu, ale nie - tylko
+.
15 mar 12:02
tim: Wszystko ok ale zły znak.
15 mar 12:02
h: a czemu plus ?
15 mar 12:03
h: przecież tu ma byc roznica a nie suma.
15 mar 12:03
tim: Różnica ma być w części pierwszej, że x - y = 5. W drugiej części nie ma różnicy. A
liczbę zapisuje się 10 * x + y (dziesiątki + jedności).
15 mar 12:07
h: ?
15 mar 12:07
h: nie rozumiem.
15 mar 12:08
tim: W pewnej liczbie dwucyfrowej różnica cyfr dziesiątek i cyfr jedności jest równa 5.
10x + y (pewna liczba dwucyfrowa) (np. liczba 36 to 10*3+6)
x - cyfra dziesiątek
y - cyfra jedności
Z zadania wynika, że ich różnica to 5. [x-y=5]
Jeżeli przestawimy cyfry tej liczby, to otrzymana liczna będzie stanowić 3/8 liczby
poprzedniej.
10x + y [pewna liczba dwucyfrowa]
10y + x [zamieniamy miejscami jak w poleceniu]
10y + x = 3/8(10x+y) druga liczba to 3/8 pierwszej
Znajdź tę liczbę.
15 mar 12:12
h: Dalej uważam ze powinien byc minus. bo jak przestawiamy to tylko miejscami a nie
zmieniamy znaku.
15 mar 12:16
tim: Minus to jest po prostu jako założenie tylko do pierwszego równania, np. masz liczbę 21,
różnica ich cyfr wynosi 2 - 1 = 1, natomiast zapis wygląda 10 x + y = 10 * 2 + 1 = 21
15 mar 12:18
tim: Pewna liczba dwucyfrowa to 10 x + y
Odwrotnie to : 10 y + x
15 mar 12:19
cezar: 10y+x=3/8(10x+y)
x−y=5
19 gru 20:18