p
g: Rowerzysta ma przebyć drogę z miejscowości A do miejscowości B q określonym czasie i z
pewną prędkością. Jeśliby jechał z prędkością większą o 3 km/h, to przybyłby na miejsce
godzinę wcześniej, a jeśli jechałby z prędkością o 2 km/h mniejszą, to spóźniłby się o
jedną godzinę. Oblicz odległość od A do B, prędkość rowerzysty i czas jazdy.
15 mar 11:43
Basia: Rozwiązuję
16 mar 01:30
Basia:
s - droga
v - prędkość
t - czas
s = v*t
--------------------
s - droga
v+3 - prędkość
t-1 - czas
s = (v+3)*(t-1)
v*t = (v+3)*(t-1)
-----------------------
s - droga
v-2 - prędkość
t+1 -czas
s = (v-2)*(t+1)
v*t = (v-2)*(t+1)
------------------------
v*t = v*t - v + 3t -3
v - 3t = -3
v*t = v*t + v - 2t - 2
-v + 2t = -1
dodajemy stronami
-t = -4
t = 4
-------------
v - 3*4 = -3
v - 12 = -3
v = 9
---------------
s = v*t = 9*4 = 36
16 mar 01:36
Slaw: v*t = v*t + v − 2t − 2
−v + 2t = −1 tutaj jest błąd powinno być −2
i wtedy
−v +2t = −2
v − 3t = −3
dodajemy stronami
t = 5
−−−−−−−−−−−−−−
v − 3*5 = −3
v − 15 = −3
v = 12
−−−−−−−−−−−−−
s = v * t
s = 12 * 5 = 60
10 kwi 15:08