Funkcje liniowe, sporządzanie wykresu
Hiromi_Ise: Sporządź wykres funkcji f(x) = |x|−|x−1|.
Więc tak, |x−1|= x−1, gdy x≥1 lub −x+1, gdy x<1.
I teraz zastanawiam się jak mam zapisać |x|? Też mam tak kombinować z przedziałami czy po
prostu x będzie dodatnie?
2 lis 18:34
Hiromi_Ise: up
2 lis 18:42
Hiromi_Ise: up
2 lis 18:49
Hiromi_Ise: up
2 lis 19:03
Hiromi_Ise: up
2 lis 19:15
Hiromi_Ise: up
2 lis 19:23
Jack:
kombinuj z przedziałmi
2 lis 19:25
Hiromi_Ise: ok, więc |x| = x, gdy...
lub −x, gdy.. no właśnie i tu mam problem

Nie jestem pewna, ale może |x|=x, gdy x=R+ , itd.
2 lis 19:39
Jack:
...−x gdy x<0. Definicję sobie przypomnij

|x|=x ⇒ x≥0

Możesz albo rozpisywać z definicji przypadki, albo... chwilę się zastanowić
2 lis 19:42
Hiromi_Ise: Dziękuję za pomoc
2 lis 19:45