nierównosci
K: prosze o pomoc w rozwiazaniu nierówności
9+25x do kwadratu ≤30x
2 lis 18:29
nefretete: 9 + 25x2 ≤ 30x
25x2 − 30x + 9 ≤ 0
Δ= (−30)2 − 4 * 25 * 9
Δ= 900 −900
Δ= 0 wiec jest jedno rozwiaznie
x = − b / 2a
x = 30 / 2 * 25
x = 30/50
x = 3/5
2 lis 18:42
I: 9+25xdo 2 ≤30x
25xdo 2− 30x +9≤0
a teraz liczysz deltę
a= 25 b=30 c=9
Δ=b do 2 − 4ac
Δ= 30do 2 − 4* 25*9
Δ= 900−900
Δ=0
Jeśli Δ to zero to mamy 1 miejsce zerowe. x = −b/ 2a
x= −30/2*25
x=−30/50= − 0,6
2 lis 18:46
K: dziekuje za odp
2 lis 19:06