matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy! Jak narysować wykres funkcji y=1/2(Ix+1I+Ix-1I) ?
Mateusz:
Narysować wykres funkcji y=1/2(Ix+1I+Ix−1I)
2 lis 18:17
M:
6 mar 16:59
Podstawy Geometrii:
|x+1|+|x−1|
y=
2
x+1=0 x=−1 x−1=0 x=1 x∊(−
∞
,−1]
−x−1+1−x
−2
y=
=
=−x
2
2
x∊(−1,1]
x+1+1−x
y=
=1
2
x∊(1,
∞
)
2x
y=x+1+x−1}{2}=
=x
2
6 mar 17:39