Proszę o pomoc
Asia: Rozwiąż równanie:
| x | | 1 | | x + 6 | |
| + |
| = |
| |
| x + 3 | | x + 2 | | x2 + 5x +6 | |
2 lis 18:15
Asia: dziedzine już wyliczyłam i sprowadziłam do wspólnego mianownika wszystko po lewej stronie
i wyszło mi tak:
| x ( x + 2 ) + x + 3 | | x + 6 | |
| = |
| |
| ( x + 3 ) ( x + 2 ) | | x2 + 5x + 6 | |
2 lis 18:19
Asia:
2 lis 18:23
Asia: pomóżcie proszę ;>
2 lis 18:33
Hiromi_Ise: wymnóż nawiasy, a potem mnóż na krzyż jak proporcję.
2 lis 18:35
Asia: to mi wychodzą dwa rozwiązania x= −1 i x=3 a powinno wyjść x=1
2 lis 18:45
ManFanUtd: Pewnie pomyliłas gdzieś znak i powinno wyjść x=1 V x=−3 lecz x=−3 nie może być gdyż dziedzina
na to nie pozwala
2 lis 18:49
Asia: super już znalazłam

Dzięki
2 lis 18:54