Rozkładanie wielomianów na czynniki
IronicznyMatematyk: Bardzo trudne rozkładanie wielomianów na czynniki
Zad.1 w(x)=x
3+13x+12
Zad.2 w(x)=x
3+3x+2
Mam problem z tego typu zadaniami miałem je na sprawdzianie i nie wyszło za dobrze pojutrze
poprawa

, proszę o rozwiązanie, wyjaśnienie, może jakieś porady do tego działu.
2 lis 18:06
Zenoon z Doliny: Dzielniki wyrazu wolnego dzielisz przez współczynnik przy najwyższej potędze. Dzięki temu
możesz wyszukać pierwiastki które będą ułamkami lub też liczbami całkowitymi.
Zad.1 Ułamki które mogą być pierwiastkami ( +− 1 ,+−2, +−3, +−4, +−6, +−12 ) Teraz kazdą liczbę
musisz sprawdzić czy działa
2 lis 18:19
IronicznyMatematyk: Chodziło mi raczej o rozkładanie na czynniki, właśnie dostałem od znajomego rozwiązanie do 1
zadania.
=x
3−x−12x+12=x(x
2−1)−12(x−1)
=(x−1)(x+1)−12(x−1) <−−− gdzie X się podział nie rozumiem

=(x−1)(x(x+1)−12)=
(x−1)(x
2+x−12) => Δ=
√49 x
1=−4 x
2=−3
=(x−1)(x+4)(x−3)
2 lis 18:29
kylo1303: No tak, tylko kolego calkiem inaczej przepisales przyklad. Sam sie nad tym zastanawialem,
doszedlem do wniosku ze nie ma rozwiazania (albo na pewno nie liczby calkowite).
x3+13x+12 to co innego niz x3−13x+12 (przyklad u kolegi). A co do X to po prostu nie napisal
w jednym wierszu.
2 lis 18:36
Zenoon z Doliny: poczekaj pomysle
2 lis 18:37
Zenoon z Doliny: x3+13x+12 − patrzysz teraz czego brakuje do wzoru .
x3−x−12x+12 i teraz x(x−1)(x+1)−12(x−1) . Wyciągasz (x−1) przed nawias
(x−1)(x[x+1] −12) . Teraz (x−1)(x2 +x −12) − Teraz sobie poradzisz wystarczy policzyc
pierwiastki tego drugiego i masz odpowiedz.
2 lis 18:40
IronicznyMatematyk: racja ojc duza pomyłka w obydwu zadaniach po x3 jest − a nie +
2 lis 18:40
Zenoon z Doliny: x
3−x−12x+12 tutaj chcesz zrobić tak aby mozna bylo wyciagnac z pierwszych dwóch liczb x
2 a z
drugich 12 tak aby nawiasy byly te same
2 lis 18:41
Zenoon z Doliny: bo ja przepisalem od przepisu tego kolesia . cholera chwila
2 lis 18:42
Zenoon z Doliny: No to to co ci kupel dal to jest ok ta?
2 lis 18:43
kylo1303: tak, tylko tam raz nie napisal "x" ale tak to dobrze jest. Przyklady byly zle napisane, daltego
tez nie dalo sie ich rozlozyc.
2 lis 18:46