kaka
matti: Rozwiaz nierównosc:
a) -x2 + 4x - 4 < 0
b) 2x2 - 4x > 0
c) x2 - 4x + 3 < 0
d) - 2x2 + 4x - 5 < 0
e) 4x2 - 9 ≥ 0
f) 2(x - 1 )2 - 4 < 2x - 2
15 mar 11:40
Basia: Rozwiązane
16 mar 01:30
monisia: a) najpierw delta Δ=b2 -4ac
Δ= 16- 4*(-1)*(-4)
Δ=0 x0=-b/2a x0=2 x<2
16 mar 22:34
nikami: b) 2x2-4x > 0
2x(x-2) > 0
2x = 0 lub x-2 =0
x =0 lub x= 2
x ∈(-∞, 0) (znaczek sumy-w sumie) (2,+∞)
16 mar 23:06
nikami: c oraz d tak samo delta
e) 4x2-9≥0
(2x-3)(2x+3)≥0
2x-3=0 2x+3=0
2x= 3 2x= -3
x= 3/2 x= -3/2
x∈(- ∞, - 3/2 ) w sumie (3/2, + ∞)
16 mar 23:10
trrrrr:
Sumę piszemy U
16 mar 23:15