wyrazenia algebraiczne
rovni: która z liczb jest wieksza a=2√5+√21 czy b=9 nalezy zbadac bez uzycia kalkulatora
2 lis 18:00
Zenoon z Doliny: √5 musi byc wieksze od 2,2 a mniejsze od 2,3 .
√21 musi byc wiekszy od 4,5 i mniejszy od 4,6 .
Wiedząc to spróbuj wykalkulować czy jest wieksza czy nie.
2 lis 18:06
Zenoon z Doliny: Nie mozesz tego obliczyc wiec musisz kombinować z liczbą podniesioną do kwadratu i wykalkulować
która jest bliska pierwiastkowi z 5
2 lis 18:08
kylo1303: Tak jak napisał Zenoon, trzebaby podniesc do kwadratu, (zarowno a jak i b sa dodatnie)
otrzymasz:
b2=81
a2=41+4√105
4√105>40 ⇒wiec a2>81 ⇒a2>b2 ⇒ a>b
2 lis 18:28