Zadanie nie wydaje się trudne, ale wciąż wychodzi mi zły wynik. Help!
Nina: Paweł pracując w wakacje zbierał dziennie taką samą ilość owoców. W sumie zebrał 180kg owocó.
Gdyby dziennie zbierał o 3kg więcej to tę samą ilość zebrałby o 5 dni krócej. Oblicz ile dni
pracował i ile kg dziennie zbierał.
2 lis 17:55
Jenny: Pomoże ktoś?
2 lis 18:09
Aga: x− liczba dni, w których pracował
y− ilość kg zebranych owoców
x*y=180
(y+3)*(x−5)=180.
xy−5y+3x−15=180
i dalej metodą podstawiania
2 lis 22:33
Jenny: rownania mialam, ale dzieki i tak mi pomoglas bo sie okazalo, ze zrobilam blad w mnozeniu
3 lis 13:25