Trygonometria
Andrzej: Oblicz wartosć wyrażenia sinα * cosβ − cosα * sinβ jeśli:
tgα=3/4, ctgβ=1 i α,β ∊ (π,3π/2).
Nie wiem jak wyliczyć te sinusy i cosinusy jak mam dany tangens
I nie rozumiem też co to znaczy i do czego jest potrzebne α,β ∊ (π,3π/2).
Proszę o pomoc
2 lis 17:55
Zenoon z Doliny: sin/ cos = 3/4
cos/ sin = 1
Teraz to wylicz
2 lis 17:56
Zenoon z Doliny: To znaczy ze lezy w 3 ciej ćwiartce.
Według wierszyka : w 3 ciej ćwiartce plusy maja tangens i cotangens wiec ich znaki nie beda
ujemne
2 lis 17:57
Andrzej: No to właśnie chyba nie jest tak że sin/cos i cos/sin bo zauważ że są tu 2 kąty.
Gdy zrobię twoim sposobem wyjdzie że sin=cos, czyli chyba wyjdzie ze 1=3/4 a to nieprawda
2 lis 18:00