Sprawdź czy liczba jest całkowita
Marek: Sprawdź czy liczba jest całkowita
10 do potęgi (√19+8√3−√7+4√3)
2 lis 17:50
Marek: ?
2 lis 18:19
Daromir: √(4+√3)2−√(2+√3)2=4+√3−2−√3=2
Zatem mamy 102=100...
2 lis 18:27
Marek: nie rozumiem tego zupełnie
2 lis 18:29
Marek: jak mam poradzić sobie z tym zadaniem?
2 lis 18:38
ManFanUtd: tam jest ukryty wzór skróconego mnożenia
(m+n)2= m2+2mn+n2
pod pierwiastkiem masz już dodane m2 z n2
2 lis 18:40
Daromir: Zapisujesz liczbę pod pierwiastkiem jako kwadrat jakiejś liczby, tak aby można było ten
pierwiastek opuścić. Przykład: 19+8√3=16+2*4*√3+3=42+2*4*√3+√32=(4+√3)2.
2 lis 18:41
Marek: Teraz już rozumiem. Dziękuję bardzo za pomoc
2 lis 18:49