Twierdzenie Sinusów
Monika: czy to jest dobrze obliczone:
| | 1 | | √6 + √2 | | √2 | |
gdzie a = 10, sinβ = |
| (30o) oraz sinα = |
| = |
| (√3 + 1) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
(105
o)
| | | | 10√2 | | √3 − 1 | |
= |
| = |
| * |
| = |
| | √3 + 1 | | √3 + 1 | | √3 − 1 | |
| | 10√2(√3 − 1) | | 10√6 − 10√2 | |
= |
| = |
| = 5√6 − 5√3 = 5(√6 − √3) [cm] |
| | 3 − 1 | | 2 | |
2 lis 17:38
Monika: Może ktoś zobaczyć?
2 lis 18:05
kylo1303: W sumie to prawie dobrze: w ostatnim wierszu pomylilas
√2 i dalas
√3 ("bład w druku")
Prosciej byloby na poczatku nie wyłaczac przed nawias (
√3+1), od razu przemnozyc przez 4, tym
| | 5*4 | |
samym mialabys b= |
| , teraz pozbyc sie pierwiastkow w mianowniku, skrocic i bys |
| | √6+√2 | |
miala wynik (prostsze obliczenia).
2 lis 18:12
Monika: A jak zrobić takie zadanie:
Wyznacz miary kątów trójkąta o podanych bokach: a = 1, b = 1, c =
√2 + √3
no to mam:
(
√2 + √3)
2 = 1 + 1 − 2cosγ
2 +
√3 − 2 = −2cosγ
I jak to obliczyć, bo już zapomniałam
2 lis 18:27
Monika:
Teraz cosβ
b
2 = a
2 + c
2 − 2abcosβ
1 = 1 + 2 +
√3 − 2
√2 + √3cosβ
−2 −
√3 = − 2
√2 + √3cosβ / : (−2
√2 + √3)
| | (2 + √3) | | √2 + √3 | |
cosβ = |
| * |
| |
| | 2√2 + √3 | | √2 + √3 | |
Jak to dokończyć?
2 lis 18:35
Monika:
Pomocy
2 lis 18:40
Monika:
Pomocy
2 lis 18:43
kylo1303: cosy=−√32 −> Narysuj sobie cosinusoide, z niej mozna odczytac
y=π/6 +2kπ v y=−π/6+2kπ, k∊C
Jesli sie nie pomylilem to dobrze (trygonometria to nie jest moj konik), zaraz zobacze ten
drugi.
2 lis 18:44
kylo1303: | | (2 + √3) | | √2 + √3 | |
cosβ = |
| * |
| =
|
| | 2√2 + √3 | | √2 + √3 | |
| (2+√3)*√2 + √3 | | (2+√3)*√2 + √3 | | √2 + √3 | |
| = |
| = |
|
|
| 2(√2+√3)2 | | 2*(2+√3) | | 2 | |
2 lis 18:51
rumpek: Tak jak kylo1303 napisał
| | √2 + √3 | |
cosβ = |
| ≈ 0,9659 |
| | 2 | |
β = 15
o
γ = 150
o
α = 180
o − 150
o − 15
o
α = 15
o 
Ewentualnie możesz jeszcze policzyć z tw. cosinusów

1 = 1 + 2 +
√3 − 2
√2 + √3cosα
I dokładnie ta sama sytuacja, jednak to tu widać ponieważ masz bok a oraz b równy, także jest
równoramienny wiec kąty są równe

2x15
o, 1x150
o
2 lis 18:57
Monika:
Mam jeszcze drugi przykład:
b) a =
√2, b = 2, c= 1 +
√3
To znowu:
(1 +
√3)
2 = 2 + 4 − 2 *
√2 * 2 * cosγ
1 + 2
√3 + 3 = 2 + 4 − 4
√2cosγ
4 + 2
√3 = 6 − 4
√2cosγ
−2 + 2
√3 = −4
√2cosγ
| | 2 − 2√3 | | √2 | | (2 − 2√3) * √2 | |
cosγ = |
| * |
| = |
| = |
| | 4√2 | | √2 | | 8 | |
| | 2√2 − 2√6 | | √2 − √6 | |
= |
| = |
| |
| | 8 | | 4 | |
γ = 105
o dobrze?
2 lis 19:04
Marta:
14 lis 16:53
zygmunt:
18 wrz 13:13