matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nie rozumiem tego
7238:
Rozłóż wielomian na czynniki: a) W(x)= −6x4−26x3−8x2 b) W(x)=x3 −2x2 −9x+18
2 lis 17:23
Daromir:
a) W(x)=x
2
(−6x
2
−26x−8)=x
2
(−6x
2
−24x−2x−8)=x
2
(x+4)(−6x−2)=−6x
2
(x+4)(x−
1
3
) b) W(x)=(x−2)(x
2
−9)=(x−2)(x−3)(x+3)
2 lis 17:30