W tabeli podane są wartości pewnej funkcji kwadratowej
k: W tabeli podane są wartości pewnej funkcji kwadratowej f dla kilku argumentów:
x -3 -2 -1 0 1 2 3
f(x) -8 -15 -16 -11 0 17 40
a) podaj wzór funkcji f
b) wyznacz przedziały monotoniczności tej funkcji
c) podaj zbiór wartości tej funkcji
Niepotrafię wyznaczyc wzoru tej funkcji, ale w podpunkcie b) wyszło mi, że funkcja jest
malejąca(-∞;-1), a rosnąca (-1;+∞). A w podpunkcie c wyszło mi, że zbiór wartości to
(-16;+∞)
15 mar 11:35
Basia: Podpowiadam
16 mar 00:58
Basia: Każda funkcja kwadratowa jest określona wzorem
y = ax2 + bx + c gdzie a≠0
Z tabelki wynika, że
f(-1) = -16
f(0) = -11
f(1) = 0
można wybrać inne argumenty, ale dla tych najłatwiej będzie liczyć
f(-1) = a*(-1)2 + b*(-1) + c = a - b + c
a - b + c = -16
-----------------------
f(0) = a*02 + b*0 + c = c
c = -11
-------------------
f(1) = a*12 + b*1 + c = a + b + c
a + b + c = 0
------------------------------
a - b - 11 = -16
a - b = -5
============
a + b - 11 = 0
a + b = 11
================
dodajemy równania podkreślone stronami
2a = 6
a = 3
3 + b = 11
b = 8
a = 3 b = 8 c = -11
f(x) = 3x2 + 8x - 11
ponieważ a=3>0 ramiona paraboli skierowane są do góry
współrzędne wierzchołka
xw = -b/2a = -8/6 = -4/3
yw = -Δ/4a
Δ = b2 - 4ac = 64 + 12*11 = 64 + 132 = 196
yw = -196/12 = -98/6 = -49/3
nie jest więc tak jak sobie na podstawie tabelki wymyśliłaś
x∈(-∞;-4/3> ⇒ funkcja maleje
x∈<-4/3;+∞) ⇒ funkcja rośnie
ZW = < -49/3 ; +∞)
16 mar 01:14
andrzej: y=−2x2
16 paź 17:40