_Mithrandir: Które wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym an = (n2 + 11n + 8)/n , n∈N+, równają się 17?
Jakie jeszcze wyrazy w tym ciągu są liczbami naturalnymi?
Na pierwsze pytanie umiem odpowiedzieć (a2 i a4), ale nie wiem, jak zabrać się za
drugie.
17 kwi 17:26
Agatusia: patrzac na wzori wiedzac ze n nalezy do liczb naturalnych wyglada na to ze chyba
wszystkie liczby w tym ciagu sa naturalne?
niewiem czy mozna jakos inaczej to udowodnic.
17 kwi 19:40
b.: an = (n2 + 11n + 8)/n = n + 11 + 8/n
pierwsze 2 składniki są naturalne, a ostatni jest ⇔ n dzieli 8,
czyli odp.: dla n=1,2,4 lub 8.
17 kwi 21:25