Wykaż, że dla m=3
kasia: Wykaż, że dla m=3 nierównośc x2+(2m-3)x+2m+5>0 jest spełniona przez wszystkie liczby
rzeczywiste x
15 mar 11:26
tim: x2 + 3x + 11 > 0 ← wyszło po skróceniu
Mógłby ktoś pomóc mi dokończyć?
15 mar 21:58
Mickej: ja
15 mar 21:59
tim: To JEDŹ ^^
15 mar 22:00
Mickej: postać funkji kwadratowej
ax
2+bx+c=0
gdzie a to współczynnik kierunkowy wiemy że jesli a>0 to ramiona skierowane do góry tak
jak w naszym przypadku

teraz Δ=9-44=-35 co jest mniejsze od 0 więc nie posiada miejsc zerowych więc jest zawsze
dodatnia
15 mar 22:01
tim: A... xd Doszedłem do Δ i mi wyszło -35, ale nie umiałem zinterpretować. xD
15 mar 22:03
Eta: wszystko jeszcze przed Tobą timuś
15 mar 22:14
tim: Taaaaaaaaa..
15 mar 22:15
tim: Eta, może jednak lepiej z dużej litery? ^^
15 mar 22:15