Rozwiąż równanie.
alan: |x+3| + |x|=3
dlaczego w wyniku jest x należy do przedziału <−3;0> ? Może mi ktoś to wyjaśnić?
2 lis 16:16
alan: Mhm? odświeżam : >
2 lis 21:34
alan: powinno wyjść następująco:
x=−3
0=0
x=0
i dlaczego jest przedział?
2 lis 21:36
Eta:
dla x€ (−∞, −3)
−x−3−x= 3
−2x= 6
x= −3 −−− nie jest rozwiązaniem, bo nie należy do tego przedziału
dla x€ <−3, 0)
x+3 −x=3
0=0 −−− równanie tożsamościowe => x€ < −3,0)
dla x€ <0,∞)
x+3+x=3
2x=0
x= 0 −−− jest rozwiązaniem
suma rozwiązań to x€<−3, 0) U{0} = <−3, 0> −−− to jest odp dla pierwotnego rwnania
2 lis 21:57
alan: okej, dzięki bardzo
2 lis 22:02
alan: A to? |x−2| + |x+2| = 4
dlaczego x należy do <−2;2>?
skoro x=−2 sprzeczne
0=8 sprzeczne
x=2 prawidłowe.
2 lis 22:05
alan: A, no bo 0=8 to sprzecznne, czyli bedzie x <−2;2) suma [2], a to daje <−2;2> ?
2 lis 22:06
alan: hmm, coś jest źle. mogę prosić o rozwiązanie?
2 lis 22:15
alan: Zrobiłem tym samym sposobem co Eta. Czy te wyniki są dobre? Czy jest jakiś przedział?
x=−2 sprzeczne
0=8 sprzeczne
x=2 prawidłowe.
Proszę o szybką odpowiedź, pilne. Z góry dziękuję i pozdrawiam
3 lis 17:25
rot:

1. x∊(−
∞,−2)
−x+2−x−2=4
2. x∊<−2,2>
−x+2+x+2=4
3. x∊(2,+
∞)
x−2+x+2=4
teraz oblicz w każdym x
3 lis 17:37
alan: dlaczego w drugim jest tak jak napisałeś?
nie powinno być x−2 − x − 2 =4 tak jak wszędzie się tak robi?
czemu akurat tutaj jest inaczej?
3 lis 17:44
rot: NAPISAŁAŚ

wydaje mi się,że jest dobrze
3 lis 17:48
alan: No tak jak napisałaś, to wychodzi, że jest dobrze, ale nie mogę zapisać tego w ten sposób jaki
zapisałem? to jest błąd? To w końcu moje też jest dobrze? Na czym polega twój sposób?
3 lis 17:49
rot: wyznaczam przedziały poprzez rysowanie wykresu. najpierw wyznaczam miejsca zerowe. gdy x∊ do
przedziału mniejszego niż moje miejsce zerowe to opuszczam wartość bezwzględną zmieniając
znaki, a gdy x∊ do przedziału większego to nie zmieniam znaków.... nie wiem jak to inaczej
wytłumaczyć
3 lis 17:55
alan: no ale ja tak samo robie i powinno być w 2 punkcie napisane jak u Ety (spójrz, 2 równanie).
Więc dlaczego tutaj są inne znaki niż powinny być? Czy mój zapis jest też poprawny, czy zły?
3 lis 17:58
alan: Doczekam się odpowiedzi?

Pilne bardzo.
3 lis 19:16