wyznacz b i c zeby ramiona byly skierowane do dolu x_1=1 x_2=-2 y=x^2+bx+c
aga: wyznacz b i c zeby ramiona byly skierowane do dolu x1=1 x2=−2 y=x2+bx+c
2 lis 16:14
Aga: Ramiona nie mogą być skierowane do dołu, bo a=1>0
2 lis 16:16
aga: a jak x1= pierwiastek z 1 a x2= pierwiastek z −2 to sie da?
2 lis 16:19
Aga: Nie, .Może jest wzór y=−x2+bx+c?
2 lis 16:22
aga: nie ma minusa ale moze zle napisalam a z minusem jak bedzie?
2 lis 16:23
Aga: Np.
Wykorzystać postać iloczynową: y=−(x−1)(x+2)
y=−(x2+2x−x−2)
y=−x2−x+2
stąd b=−1,c=2.
2 lis 16:32
aga: dzieki a moze umiesz jeszcze
f(x)= −2xdo kwadratu − 4x+1
1. wyznacz wartosc najwieksza i najmniejsza w przedziale <0.1>
2. postac kanoniczna
3.wykres wartosci
2 lis 16:36
Aga: Umiem, ale trochę policz sama.
1.Oblicz
f(0)=....
f(1)=...
xw=
Jeśli xw∊<0;1) to policz jeszcze yw
2 . postać kanoniczna y=−2(x−xw)2+yw
2 lis 16:54
aga: to xw wyjdzie 3 i nie nalezy tak? a jak mam zapisac to f(0)?
a kanonicza wyjdzie y=−2(x−1)
2+ 0.5
2 lis 16:58
2 lis 17:26