Miejscami zerowymi pewnej funkcji kwadratowej f są liczby
magda: Miejscami zerowymi pewnej funkcji kwadratowej f są liczby -3 i 5, a zbiorem wartości tej
funkcji jest przedział <-12;∞). Podaj wzór tej funkcji, określ przedziały
monotoniczności oraz rozwiąż nierównośc f(x)<0
15 mar 11:16
Basia: Rozwiązuję
16 mar 00:37
Basia:
Każda funkcja kwadratowa jest okreslona wzorem:
f(x) = ax2 + bx + c gdzie a≠0
Musimy znaleźć a, b, c.
f(-3) = 0 (bo -3 jest miejscem zerowym)
f(-3) = a*(-3)2 + b*(-3) + c = 9a - 3b + c
9a - 3b + c = 0
------------------------
f(5) = 0 (bo 5 jest miejscem zerowym)
f(5) = a*52 + b*5 + c = 25a + 5b + c
25a + 5b + c = 0
------------------------------------------------------
Ponieważ zbiorem wartości funkcji jest przedział <-12; +∞) to rzędna yw wierzchołka
paraboli, która jest wykresem funkcji = -12
yw = -12
ale z tego nie będzie łatwo skorzystać
przydałaby się raczej odcięta wierzchołka paraboli xw
ponieważ ramiona paraboli są symetryczne do siebie wzglądem prostej y=xw
odcięta wierzchołka musi być środkiem odcinka wyznaczonego przez miejsca zerowe
xw = (-3+5)/2 = 1
xw = -b/2a
-b/2a = 1
-b = 2a
b = -2a
---------------
yw = -Δ/4a
-Δ/4a = -12
Δ/4a = 12
Δ = 48a
b2 - 4ac = 48a
(-2a)2 - 4ac = 48a
4a2 - 4ac - 48a = 0 /:4
a2 - ac - 12a = 0
a(a - c - 12) = 0
a - c - 12 = 0 bo a≠0
===============
podstawiamy za b do równania
9a - 3b + c = 0
9a - 3*(-2a) + c = 0
9a + 6a + c = 0
15a + c = 0
===============
rozwiązujemy układ równanń
a - c = 12
15a + c = 0
---------------------
16a = 12
a = 12/16 = 3/4
a = 3/4
b = -2a = -2*(3/4) = -3/2
a - c = 12
3/4 - c = 12
-c = 12 - 3/4 = 48/4 - 3/4 = 45/4
c = -45/4
f(x) = (3/4)*x2 - (3/2)*x - 45/4
ponieważ xw = 1 i ramiona paraboli skierowane są do góry
x ∈ (-∞;1> funkcja maleje
x ∈ <1;+∞) funkcja rośnie
f(x) < 0 ⇔ x∈(-3;5)
16 mar 00:57
Eta:
Witam Basia!
można prościej policzyć, tak:
skoro y
w = -12 x
w= ( x
1 +x
2) /2
x
w = ( -3 +5)/ 2
x
w = 1
to z
postaci kanonicznej
y = a( x - x
w)
2 - y
w
y =a( x - 1)
2 - 12 i miejsce zerowe np x= 5
a( 5- 1)
2 - 12=0
16a = 12 => a = 3/4
dalej juz prosto:
y= (3/4)( x -1)
2 - 12
dla x€ ( -∞,1> --- f. maleje
dla x€< 1,∞) --- f. rośnie
16 mar 01:46
Basia: Można, masz rację. Zajrzyj do posty koffaniutka. Tam jest co robić, ale nie wiem czy
warto, bo dziewczyna chyba się obraziła.
16 mar 01:48
Eta: Czemu się obraziła? ( co za dzień?
16 mar 01:49
Basia: Jak zajrzysz to zobaczysz. Podać Ci link ?
16 mar 01:52
Basia: A podam co mi szkodzi.
../forum/10463
A co więcej obrazonych było, że tak wzdychasz ?
Przez sieć usłyszałam !
16 mar 01:55
Eta: Skoro myślała ,że tyle zadań ? rozwiążemy jej
w przeciagu 1,5 h .... to trudno!
Myślisz ,że dzisiaj dostała te zadania do rozwiązania?
To już Jej roblem! ( trudno

Takiej ilości zadań w jednym poście ?
Nie dziwię się ,że nikomu się nie chciało?
Mnie też się nie bardzo chce?(mam wyrobione zdanie na tego typu post!
To prawie nie spotykane! ( i jeszcze się obraża?
Mam rację ?
16 mar 01:57
Eta:
Tak

..... jak Ty to słyszysz?... ( a tak mnie troszkę "wzięło"
ale juz mi przeszło
16 mar 01:59
b.: Niezupełnie 1,5h, tylko 5 dni + 2,5h, ale poza tym masz rację

też nie lubię postów a la zbiór zadań
16 mar 02:00
Basia: Tajemnica zawodowa !
16 mar 02:03
Eta:
Witam! b .
Jakie 5 dni?
Pewnie żle spojrzałam na datę?
Fakt faktem: " a la zbiór zadań"

to co rozwiązujemy?
czy zostawiamy Basi? ( jest nadgorliwa i miłosierna

Pewnikiem do rana wszystkie " roztrzaska"
16 mar 02:04
Basia: Cześć b. !
Faktycznie nie zwróciłam uwagi na datę pierwszego !
Dość szybko zgłosiła się po odpowiedź.
Właściwie należałoby chyba takie "zbiory zadań" ignorować.
16 mar 02:07
b.: A witam, witam

ja tam już nie będę rozwiązywał, leniwy jestem i wybredny

ale jeśli macie ochotę, to z 1-2 można

że sobie pozwolę na takie rozdzielanie pracy
16 mar 02:07
b.: A witam, witam

ja tam już nie będę rozwiązywał, leniwy jestem i wybredny

po 5 dniach już chyba nie ma co... mogła podbić...
16 mar 02:08
b.: o tego się obawiałem, 2 posty, a miał być jeden -- ten drugi
16 mar 02:08
Basia: Nic z tego. Jestem wykończona i zaraz idę spać.
Miłosierna bywam, ale tylko do czasu.
16 mar 02:09
b.: zmieniłem po przeczytaniu postu Basi
16 mar 02:09
16 mar 02:11
b.: Dobranoc
16 mar 02:15
Basia: Patrz wyżej ! Naprawdę jestem wykończona i naprawdę zaraz idę spać.
Wczoraj posiedziałam niekiepsko. Dzisiaj goście. Miło było, ale wiadomo, że pani domu z
gośćmi nie tylko się bawi. Jeszcze karmi, zmywa itd. Ktoś musi, a połówka poszła na
nocny dyżur. Nie ma na kogo zwalić!
16 mar 02:16
Eta: Miłych snów !
16 mar 02:16
Basia: Jeszcze kilka minut będę. Dopijam herbatę.
16 mar 02:20
Eta: To dawaj te zdaania !
Pisz które rozwiązujesz !
16 mar 02:21
16 mar 02:24
Eta: Powiem prawdę!
nie chce mi się.... może jutro!
Idę spać , bo padam<
Dobranoc!
16 mar 02:25