potrzebne na zaraz
marta: wyznacz krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o objętości 2√26, wiedząc, że
krawędź boczna jest 3 razy dłuższa od krawędzi podstawy.
2 lis 15:45
Tomek.Noah:

ehhh Nie wiem czemu ale mam slabosc do Mart xD
H
2=h
12−z
2
h−to wysokosc na niebiesko
z−to kolor zilony
h
1=
√9a2−0,25a2=
√35/4a2
| | 1 | | a√3 | |
z= |
| h (wysokosc podstawy czyli h= |
| ) |
| | 3 | | 2 | |
| | 35a2 | | 3a2 | | 26 | |
H2= |
| − |
| => H=a√ |
| |
| | 4 | | 36 | | 3 | |
a
3=24
a=2
3√3
2 lis 16:16