matematykaszkolna.pl
Nierówność NogaL: Witam. Do rozwiązania taka oto nierówność: xx2 − 455x + 2 W odpowiedziach jest: x∊(−, − 10> ∪ (−2; −0,4) ∪ (2, ) mi ów odpowiedz za cholerę nie pasuje a w każdym razie nie pierwszy przedział i tak naprawdę nie wiem skąd te przedziały się wzięły. Doszedłem do takiego etapu: D: x∊R/{−2; −0,4: 2} 2x + 20(x2 − 4 )(5x+2) ≥ 0 x≥ −10 Byłbym wdzięczny za drobne wyjaśnienie w jaki sposób otrzymać z tego przedział gdyż tak na logikę to by mi wyszło X∊<−10; ) / D Zaznaczam, że jestem z podstawy a to jest rozszerzenie no i prawdopodobnie po prostu nie znam jakiegoś szczegółu z teorii. Z góry dzięki.
2 lis 15:40
Daromir: Iloraz dwóch liczb jest dodatni, gdy obie są dodatnie lub obie są ujemne. Ty uwzględniłeś jedynie obie dodatnie, pomijając już, że niepoprawnie. Otóż narysuj sobie oś liczbową, zaznacz pierwiastki licznika i mianownika (nawet gdy nie należą do dziedziny), dla dowolnej liczby z wnętrza jakiegoś przedziału wyznacz czy wartość wyrażenia jest dodatnia czy ujemna, następnie narysuj krzywą, która przecina oś w zaznaczonych punktach. To co nad osią spełnia nierówność.
2 lis 15:52
NogaL: k. dzięki wielkie emotka Czuję się teraz mądry ^
2 lis 17:32