Sporządź wykres funkcji
kasia: Sporządź wykres funkcji f(x)=x2, a następnie korzystając z tego wykresu, sporządź wykres
funkcji g(x)=x2+5x+6. Z rysunku odczytaj:
a) rozwiązanie równania g(x)=0
b) rozwiązanie nierówności g(x)≤0
15 mar 11:13
kasia:
15 mar 20:19
Spike: Hmm, nie wiem po co w zadaniu podawano f(x)=x
2 jako "pomoc", skoro nie korzystamy z
niego w poleceniach, ale nieważne

g(x)=x
2+5x+6
Δ=25-24=1
√Δ=1
a) miejsca zerowe funkcji będą rozwiązaniem g(x)=0, więc
x
1=(-5-1)/2=-3
x
2=(-5+1)/2=-2
b) po narysowaniu ( ramiona do góry, miejsca zerowe x=-3 i x=-2, mamy)
+++ ++++++++++++++++++
----(-3)--------(-2)------------0----------------------------
- - - -
g(x)≥0
x∈(-
∞,-3>U<-2,+
∞)
15 mar 20:27
Spike: Aj, sorki, tam było w b g(x)≤0 a nie g(x)≥0, więc poprawka:
g(x)≤0
x∈<-3,-2>
15 mar 20:28