zadanka
N: 1. czy podaną liczbę można przedstawić w postaci m2*n3 gdzie m i n są liczbami naturalnymi:
(10!)10*17, (13!)13*11 , (11!)11*15, (12!)12*13
2. suma wyrazów dowolneo postępu arytmetycznego n wyrazowego o wyrazach będących liczbami
naturalnymi jest podzielna przez n. Czy jest to prawdziwe dla n=2008, n=2011, n=2009, n=2010
3. w miejsce kropek wstawić najmniejsza lub najwieksza cokolwiek jest sensowne liczbe przy
ktorej implikacja jest prawdziwa dla dowolnej liczby naturalnej n.
a) 88|n10 ⇒. . . . |n
b) n5|128 ⇒ n| . . .
c) 54|n2 ⇒ . . . |n3
d) n3| 10! ⇒ n3| . . .
2 lis 15:16
Daromir: 3
a) 2a gdzie a=0,1,2
b) 2a*3b gdzie a=3,4,5..., b=1,2,3...
c) np. 23*36
d) jakakolwiek większa silnia, np. 11!
2 lis 15:38