WYZNACZ DZIEDZINĘ FUNKCJI:
MONIKA128: a) f(x)=1x2−7x
b)f(x)=√x2−6x+9
2 lis 15:14
AAD: a)
x2−7x≠0
b)
x2−6x+9≥0
2 lis 15:15
AAD: w pierwszym wyciagasz a przed nawias i masz w nawiasie x−7, czyli x musi byc rozne od 7 i 0 a w
drugim obliczasz to sobie z delty i juz
2 lis 15:17
kriskros: w drugim można zastosować wzór skróconego mnożenia
2 lis 15:25
MONIKA128: a mogę poprosić o dokładny rozpis zadań, gdyż to jest na zaliczenie
2 lis 15:28
AAD: a)
Zał.: x2−7x≠0
x(x−7)≠0
1 przypadek x≠0
2 przypadek x−7≠0, czyli
x≠7
D=ℛ−{0,7}
b)
Zał.:
x2−6x+9≥0
Δ=−62−4*9
Δ=0
x0=−b/2a czyli x0=6/2*1
x0=3
D=ℛ−<3,+∞)
2 lis 15:45
MONIKA128: dziękuję
2 lis 15:54
Aga: x2−6x+9≥0
(x−3)2≥0
x0=3
D=R
2 lis 15:57