oblicz
m: 4n+1−5n+2 / 5n − 4n
2 lis 15:01
Jaaa: (4n−5n)(4*52)−(5n+4n)
2 lis 15:06
Jaaa: moment zaraz bedzie poprawka..
2 lis 15:06
Jaaa: (4n−5n)(4*52) −(−5n+4n)=
−(4*52)= −100
2 lis 15:08
m.wiecie jak to zrobic: ok
2 lis 15:08
m : nie rozumiem
2 lis 15:09
Patka: a czego nie rozumiesz
2 lis 15:10
m : jaki powinien byc wynik?
2 lis 15:12
Patka: tutaj wyszło podobno −100
2 lis 15:12
m : musisz obliczyc granice, wynik wyjdzie 0 albo nieskonczonosc
2 lis 15:15
m : wyszlo Ci?
2 lis 15:20
Aga: Czy trzeba obliczyć granicę tego ciągu?
2 lis 15:23
Patka: No włanie czy jest to konieczne

bo wychodzi bez granicy −100
2 lis 15:24
m : tak, trzeba obliczyc granice tego ciągu
2 lis 15:26
Aga: Jaaa, jakim cudem Ci tak wyszło?
2 lis 15:26
m : to nie jest mozliwe zeby wyszlo −100,Aga wiesz moze jak to obliczyc?
2 lis 15:27
Patka: Faktycznie jednak to nie jest możluwy wynik..
2 lis 15:30
Aga: licznik: 4n+1−5n+2=4*4n−25*5n
Licznik i mianownik dzielisz przez 5n granica wychodzi −25.
2 lis 15:32
m : napisałam jeszcze 3 przyklady,jesli ktos wie jak je zrobic,bardzo prosze o pomoc
2 lis 15:32
m : 4n*4−5n*52/5n−4n = 5n(45)n*45n−(1−255n / 5n(1−(45)n) =
nieskonczonosc
2 lis 15:40
m : bo
255n = nieskonczonosc czy 0
2 lis 15:41
Aga: | | 4n*4 | | 4n | |
Ale |
| = |
| *4→0*4=0 |
| | 5n | | 5n | |
2 lis 15:45
Patka: o
2 lis 15:45
m : Aga,ale jak wyciagnełam 5n przed nawias
2 lis 15:50
Aga: | | −25*5n | | 5n | |
I dalej |
| =−25* |
| →−25*1=−25. |
| | 5n | | 5n | |
| | 5n | | −4n | |
teraz mianownik |
| →1, a |
| →0 |
| | 5n | | 5n | |
2 lis 15:52
Aga: Twoim sposobem też można, a granica wychodzi −25
2 lis 15:54
m : pogubiłam się
2 lis 16:04