pierwsze
M2: 1. dla dowolnej liczby naturalnej n liczba n2 jest podzielna przez 6 wtedy i tylko wtedy gdy
liczba n2 jest podzielna przez d. Czy jest to prawdziwe dla d=4 d=36 d=12 d=24
2.czy istnieje taka liczba pierwsza p, ze liczba p+23 jest pierwsza i p+25 jest pierwsza Wiem
że nie istnieją ale nei wiem jak to udowodnić
2 lis 15:01
Daromir: Jest to prawda dla d=4, d=36, d=12. Nie jest to prawdą dla d=24.
2. Nie istnieje, ponieważ wszystkie liczby pierwsze za wyjątkiem 2 są liczbami nieparzystymi.
Wtedy p+23 jest liczbą parzystą ≠2 zatem nie jest liczbą pierwszą. Podobnie z p+25.
Natomiast dla p=2 mamy 2+23=25=52 2+25=27=33
2 lis 15:12
M2: a skąd wziąłeś odpowiedź na zadanie 1?
2 lis 15:20
Daromir: 6=2*3 czyli n2= 22k*32i*52x..... Gdzie n=2k*3i*5x...
d=36=22*32 dzieli n2
d=12=22*3 dzieli n2
d=24=23*3 nie dzieli n2, ponieważ wykładnik 2 (dla n2) może być mniejszy niż 3.
d=4=22 dzieli n2
2 lis 15:27
M2: czyli wykładniki przy dowolnej liczbie z rozkładu na czynniki pierwsze nie może być większa niż
2?
2 lis 15:32
M2: czy mogą być równe 1 lub wielokrotność 2?
2 lis 15:34
Daromir: Po rozłożeniu d na czynniki pierwsze, wykładnik przy liczbie 2 musi być równy 1 lub 2, to samo
dla wykładnika przy 3. Reszta czynników bez znaczenia.
2 lis 15:41
M2: a jakby tam była 4 to jakie wykładniki przy 2 by mogły być? 1,2,3,4?
2 lis 15:44
Daromir: gdybyś miał n4 to tak, mogłyby być 1,2,3,4...
2 lis 15:53
M2: bardziej mi chodziło o to że zamiast 6 jest 4 czyli 22. więc w tych liczbach d przy rozkłądzie
na czynniki pierwsze przy 2 mogłaby być potęga 1,2,3,4?
2 lis 15:56
Daromir: Tak
2 lis 15:59
M2: zrozumiałam

dzięki
2 lis 16:03