jak wyznaczyć parametr m
olka: Wyznacz wartości parametru m dla których różne pierwiastki x1 i x2 równania x2 + (m+2)x + 4 = 0
spełniają warunek I x1−x2 I=3
2 lis 14:13
Daromir: Muszą być spełnione warunki:
Δ>0
|√Δa|=3,
Skoro jednak √Δ>0 i a>0, a=1 to √Δ=3
2 lis 14:46
olka: Daromir proszę o podpowiedz co to ten drugi warunek?
2 lis 16:17
Aga: 1
0 Δ>0
2
0
Ix
1−x
2I=3 Podnieś obustronnie do kwadratu.
x
12+x
22−2x
1*x
2=9
x
12+x
22=(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2
| | c | | −b | |
i x1*x2= |
| oraz x1+x2= |
| |
| | a | | a | |
2 lis 16:29
Daromir: Ten warunek wynika ze wzorów na pierwiastki równania kwadratowego. Czynnik b się skraca,
zostaje jedynie wyróżnik i a, który tutaj jest równy 1.
2 lis 16:39
Aga: Daromir, masz rację, o wiele szybciej Twoim sposobem.
2 lis 16:47