nie mam pojecia od czego zaczac
Natalek: Zlotnik ma dwie sztabki wykonane z róznych stopów. Pierwsza sztabka sklada siê ze 120g
zlota
i 30 g miedzi, a druga sztabka sklada siê ze 180 g zlota i 20 g miedzi. Ile gra mów
kazdej sztabki
powinien wziac zlotnik, aby po stopieniu tych dwóch kawalków otrzymal sztabkê skladajaca
siê ze 172 g zlota i 28 g miedzi?
15 mar 09:51
tim: Napewno są dobrze wszystkie te gramy?
15 mar 10:50
Natalek: na pewno, to jest zadanie z arkusza maturalnego
15 mar 12:26
tim: Ok. Spróbuję.
x - ilość pierwszej sztabki
y - ilość drugiej sztabki
120x + 180y = 172 /:4
30x + 20y = 28 / * -1
30x + 45y = 43
-30x - 20y = -28
---------------------
25y = 15
y = 0,6 drugiej sztabki
0,6 z 200g = 120g drugiej sztabki
30x + 12 = 28
30x = 16
x = 8/15 pierwszej sztabki
8/15 z 150g = 80g pierwszej sztabki.
Odp: Powinien wziąć 80g pierwszej sztabki oraz 120g drugiej sztabki.
15 mar 12:54
tim: Jest też druga metoda:
x - tyle g trzeba wziąść z pierwszej sztabki (o masie 150g)
y - tyle g trzeba wziąść z drugiej sztabki (o masie 200g)
172+28=200 (g) - końcowa masa sztabki
x+y=200
30x/150 + 20y/200 = 28
120x/150 + 180y/200 = 172
2/10 x + 1/10 y = 28 /*10
8/10 x + 9/10 y = 172 /*10
2x + y = 280
8x + 9y = 1720 /:8
y = 280 - 2x
x + 9/8 y = 215
y = 280 - 2x
x + 315 - 2,25x = 215
- 1,25x = - 100
x = 80
y = 120
15 mar 13:01
tim: Do wyboru, do koloru
15 mar 13:01
Natalek: dziekuję ślicznie
15 mar 14:10