podzielności liczb
Tomek: 1. Dla dowolnych liczb naturalnych m, n jeżeli liczba mn jest podzielna przez d, to co
najmniej jedna z liczb m,n jest podzielna przez d. Czy powyższe zdanie jest prawdziwe dla
d=10, d=11. Wiem że jest to prawda ale jak do tego dojść?
2.Dowolna liczba naturalna daje przy dzieleniu przez d taką samą resztę jaką daje przy
dzieleniu przez d jej końcówka 3 cyfrowa. Czy zdanie jest prawdziwe dla d=25, d=40. i tak samo
jak w powyższym wiem że to jest prawdziwe jednak nie wiem jak do tego dojść
2 lis 13:49
Daromir: Jeżeli d|mn i m=p1p2....pk gdzie p1....pk to rozkład na czynniki pierwsze to:
d|p1np2np3n....pkn czyli ∃(pi) d|pi, czyli d|m. Zdanie jest prawdziwe
dla dowolnych d.
2 lis 13:58
Tomek: to dlaczego w takim razie dla d= 12 jest to nieprawda?
2 lis 14:03
Daromir: Sorry, nieco zbyt uprościłem przez co pojawiły się błędy...
2 lis 14:06
Daromir: Chodzi Ci jedynie o d=10,11?
2 lis 14:07
Tomek: d= 12 to wiem że jest nieprawda ponieważ znalazłam przykład który tego nie spełnia tak samo z
d= 9. Jednak do d=12 i d=11 nie potrafie takich przykładów znaleźć jednak nie jestem pewna czy
aby na pewno one nie istnieją
2 lis 14:09
Daromir: Oczywiście jest to zdanie prawdziwe dla d, które jest iloczynem liczb pierwszych jedynie w
pierwszej potędze.
Jeżeli d|mn i m=p1....pk to d|p1n...pkn
czyli d=p1i1...pkik dzieli mn
W przypadku gdy i1,i2....ik=1 to dla dowolnego n, d|m.
A tak się dzieję w przypadku d=10 i d=11.
2 lis 14:17
Magda: tak właśnie o tym przed chwilą pomyślałam

a wiesz może jak zrobić kolejne?
2 lis 14:19
Daromir: Poprawka i1, ...,ik=1 lub 0. d=9=32, dlatego mogłaś znaleźć taki przykład.
2 lis 14:20
Daromir: Jeżeli d ( N jest trzycyfrowe ) d|N i d|1000, to d|k*1000+N, gdzie k jest dowolną liczbą
naturalną.
Jeżeli zatem d=25 25|N i 25|1000, to 25|N+k*1000.
Analogicznie z d=40
2 lis 14:25
Magda: czyli ogólnie jeśli 1000 dzieli moje d bez reszty to wtedy jest prawda a jeśli nie tak jak w
przypadku d=12 to jest fałsz?
2 lis 14:31
Daromir: Tak, dokładnie.
2 lis 14:31
Magda: jej super

bardzo Ci dziękuję!
nie mam pojęcia skąd Ty to wszystko wiesz ale zazdroszczę wiedzy
2 lis 14:35