?
Patryk: Trzy liczby których suma jest równa 6 tworzą ciąg arytmetyczny ,jeśli do ostatniej z nich
dodamy 1 , to otrzymamy ciąg geometryczny. wyznacz te liczby .
zapisuje to tak ale nie wiem czy bobrze
| ⎧ | a+b+c=6 | |
| ⎨ | b=a+c2 |
|
| ⎩ | b2=a(c+1) | |
2 lis 12:37
sushi_ gg6397228:
z drugiego masz 2b= a+c i podstawiamy do pierwszego
2b+b= 6 ==> b= ...
2 lis 12:38
Aga: Dobrze, ale można doprowadzić do układu z dwiema niewiadomymi.
2 lis 12:39
Patryk: ok
2 lis 12:42
Patryk: b=2
2 lis 12:44
sushi_ gg6397228:
i podstaw teraz pod b liczbe 2
dostaniesz dwa rownania i dwie niewiadome
2 lis 12:46
Patryk: liczbę b to muszę teraz do trzeciego równania podstawić ?
2 lis 12:48
sushi_ gg6397228:
wszedzie, nie po to wyliczyles, aby jej nie wykorzytac
2 lis 12:52
Patryk: wyszło dzięki
2 lis 12:52
sushi_ gg6397228:
przeciez od razu widac 1,2,3
2 lis 12:52
Patryk: Suma trzech wyrazów b
1, b
2, b
3 ciągu geometrycznego jest równa 6 . Jeśli od ostatniego
wyrazu
odejmiemy 18 to otrzymamy
trzy kolejnewyrazy ciągu arytmetycznego . oblicz b
1 b
2 b
3
| ⎧ | b1+b2+b3=6 | |
| ⎨ | b22=b1b3 |
|
| ⎩ | b5=b4+b6−182 | |
dobrze ?
2 lis 13:02
Aga: W ostatnim inne są współczynniki:
2b2=b1+b3−18.
2 lis 13:09
Patryk: ok
2 lis 13:12