zadanie z wielomianów
Magda: Dany jest wielomian W(x)=x3-5x2+3x-15 . Uzasadnij że wielomian W(x) ma tylko jeden
pierwiastek
15 mar 09:19
Basia: Rozwiązuję
16 mar 00:28
Basia:
W(x) = (x3 + 3x) -(5x2 + 15) =
x(x2 + 3) - 5(x2+ 3) =
(x2 + 3)(x - 5)
W(x) = 0 ⇔ x - 5 = 0 ⇔ x = 5
( bo x2 + 3 nie może = 0 )
czyli jedynym pierwiastkiem W(x) jest x0 = 5
16 mar 00:30
...: W zasadzie ten wielomian ma wiecej pierwiastkow co wynika z zasadniczego twierdzenia
algebry no ale z rzeczywistych to tyle
16 mar 06:33